Ishod stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova 21. decembra prošle godine je osam preminulih putnika iz autobusa koji je u sudaru sa vozom prepolovljen na pola. Teško povređeni Marko Lazarević (16), koji je zajedno sa svojim vršnjacima tog dana krenuo u školu, sedam meseci posle nesreće se oporavlja.

Neposredno posle nesreće niko se od lekara nije usuđivao da prognozira da li će Marko moći ponovo da hoda. Marko živi u niškom selu Čokot, drugo polugođe u srednjoj školi “Nikola Tesla” u Nišu je propustio, ali što je najvažnije – ponovo hoda.

Marko Lazarević

Marko je posle više meseci uspeo da stane na noge; Printskrin: RTS

Marko Lazarević će 5. septembra napuniti 17 godina, ali je od dana nesreće tek poslednjih mesec i po dana kod kuće, pre toga bio je mesecima najpre na klinici za neurohirugiju, a potom i na klinici za fizikalnu medicinu. U početku gotovo potpuno nepokretan.

– Često sanjam to što se desilo, sanjam nesreću i tako neke povezane stvari, i onda kada se probudim krivo mi je i pitam se – što baš meni to da se desi  objašnjava Lazarević.

U bolnici je sa njim sve vreme bio njegov otac Radoslav Lazarević, koji je, kaže, verovao u oporavak svog sina.

Voz, Niš, nesreća, autobus

Strašan sudar voza i autobusa; Foto: Telegraf.rs

– Podizao sam ga maltene, davao sam mu i snagu, ubeđivao i pričao. Ono što smo preživeli ne daj bože nikome, ali izdržali smo, došli kući – navodi Radoslav.

Tim koji je dva puta operisao Marka predvodio je iskusni neurohirurg Nebojša Stojanović, koji kaže da je sreća u nesreći bila ta što se Marko lečio u Nišu.

Voz, Niš, nesreća, autobus

U toj tragediji 8 osoba je izgubilo život; Foto: Telegraf.rs

– Intervencija je podrazumevala kompletnu zamenu pršljenskih tela koji su ušli u kičmeni kanal,vađenje tih pršljenskih tela zamenom veštačkih implantata i jedna veoma kompleksna kako mi zovemo 3D rekonstrukcija kičmenog stuba, koja kasnije može sve to da podnese – objašnjava dr Nebojša Stojanović sa Klinike za neurohirugiju KC Niš.

Marko će oprovak nastaviti u Ribarskoj banji, kaže da mu je doktor obećao da će vrlo brzo trčati zajedno.

Voz, Niš, nesreća, autobus

Sudski postupak još traje; Foto: Telegraf.rs

– Svakim danom se osećam sve bolje i bolje. Nadamo se da ću sad posle banje da hodam samostalno – navodi Marko.

Markov otac – Radoslav navodi da Marko nakon nesreće nije osećao noge i da je sve bilo ukočeno, jedino je, kako kaže, mogao malo da pomera desnu ruku i tri prsta.

Marko Lazarević

Marko se nada da će jednog dana ponovo trčati; Printskrin: RTS

– Sa teškim operacijama uvek morate da računate i na moguće neke loše ishode i u tim relacijama između pacijenta i lekara mora da postoji jedno uzajamno poverenje, da pacijent ima poverenje u lekara, a da lekar ima poverenje u to da će pacijent ispoštovati to što su se dogovorili – objašnjava Stojanović.

Kobni pružni prelaz obezbeđen je nekoliko dana posle nesreće, sudski postupak protiv vozača autobusa još uvek je u toku.

 

(Telegraf.rs/RTS)