Doručkujte da bi vam trening bio efikasniji

181

Da je doručak najvažniji obrok dobro je poznato. Važnost mu je velika, a ispostavilo se i da ovaj obrok čini treninge mnogo efikasnijim, tvrde stručnjaci.

Jedenje doručka prije vježbanja može da pripremi tijelo da sagori više ugljenih hidrata tokom treninga, pokazalo je istraživanje sprovedeno u engleskom gradu Bat.

Naučnici su istraživali efekte laganog jutarnjeg obroka – činije pahuljica pomiješanih sa mlijekom – nasuprot gladovanju tokom noći i prije treninga. U kontrolnoj grupi, volonteri su doručkovali tri sata poslije treninga.

Istraživači su nakon toga testirali nivo glukoze u krvi i nivo glukoze u mišićima kod 12 zdravih volontera, i otkrili da konzumiranje doručka povećava sagorijevanje ugljenih hidrata tokom treninga. Takođe, njihov organizam je brže vario hranu unesenu nakon vježbanja.

Dakle, prema rezultatima ove studije, vaše tijelo bi moglo da sagori više kalorija tokom treninga ako prije toga doručkujete, a kasnije da bolje vari hranu.

– Ovo je prva studija koja je ispitala način na koji doručak pojeden prije treninga utiče na to kako naš metabolizam obrađuje namirnice unesene kasnije. Otkrili smo da, u poređenju sa preskakanjem doručka, obrok pojeden prije vježbanja ubrzava varenje i brže troši ugljene hidrate koje unesemo nakon treninga – kažu dr Havijer Gonzales i Rob Edinburg, autori studije.

– Otkrili smo takođe i da doručak prije treninga povećava potrošnju ugljenih hidrata tokom vježbanja, a ugljeni hidrati koji se troše nisu samo ti koji su unjeti za doručak, već i oni koji su uskladišteni u mišićima kao glikogen – dodaje Edinburg.

On objašnjava da se na ovaj način povećava potrošnja glikogena iz mišića, što je razlog zašto se nivo šećera u krvi brže reguliše nakon ručka, kada se doručkuje prije treninga.