Odlična učenica, pobednik na brojnim takmičenjima, poslušna ćerka, dobra sestra, član Crvenog krsta koji rado ide sa roditeljima na njivu, ali i vodi računa o domaćinstvu. Marijana Markov predstavlja grupu tinejdžera koji su među svojim vršnjacima jedni od retkih koji nemaju kompjuter, tablet, mobilni telefon, a ne koriste ni društvene mreže. Međutim, sa druge strane, imaju izraženu svest o vrednosti novca, i o onoj, najstrašnijoj za izreći od strane roditelja rečenici – “nemam”.

Marijana Markov (12) učenica 6. razreda iz Medvedičke kraj Novoga Virja u Hrvatskoj, napisala je dirljiv pismeni sastav o svom trudu i radu koji rezultuje odličnim uspesima u školi, a sve to bez interneta, mobilnog telefona i laptopa. Upravo tim sastavom, ona je osvojila drugo mesto na državnom takmičenju za Nagradu “Mato Lovrak” u Velikom Grđevcu, prenosi portal 24sata.

Marijana MarkovFOTO: PRINTSKRIN 24SATA.HR / SCREENSHOT
Marijana Markov

– Lako ćete me prepoznati. Ja sam ona koja ne drži mobilni u rukama. Mahnuću i ja vama na pozdrav. U životu sam imala dosta problema. U vrtiću su mi se rugali i govorili da nisam za školu. “Sad ću ja njima pokazati”, pomislila sam krenuvši u prvi razred. “Ako ja to hoću, onda i mogu’”- napisala je odlikašica u nastavku svoje priče.

Žive poput junaka iz knjige

I uspela je u svom naumu. Bez obzira na to što živi detinjstvo bez interneta, ona niže peticu za peticom. Novinarima portala iz Hrvatske, priznala je kako je oduvek želela da ima kompjuter, ali je svesna da roditelji nisu pri novcu, jer uz nju školuju stariju sestru i dvoje mlađe braće, koji svi zajedno svako jutro u 6.45 sati sedaju u autobus koji ih vozi u školske klupe u Molve.

– Nisam nikad tražila roditeljima da nam kupe kompjuter jer vidim kako se muče i kako je teško živeti na selu od poljoprivrede. Znam da bi nama deci kupili zlatne kočije kad bi mogli i stoga im nisam dosađivala sa nekim svojim željama jer im je i bez toga dovoljno teško. Takvi su i braća i sestra. Svesni smo da nam daju ono što imaju i što je najvrednije. Ljubav. Uče nas skromnosti i poštenju, kao i da živimo poput junaka iz knjige ‘Četiri musketara’. Jedan za sve i svi za jednog. To mi je najvažnije – pojasnila je ona.

Ipak, nakon njenog uspeha na takmičenju na kojem je osvojila drugo mesto, dobri ljudi bili su baš kao i žiri ganuti skromnošću devojčice. Kroz humanitarnu akciju Udruženja zanatlija Molve ubrzo je dobila laptop, štampač i mobilni. Njenoj sreći nije bilo kraja.

Marijana MarkovFOTO: PRINTSKRIN 24SATA.HR / SCREENSHOT
Marijana Markov

Bitan joj je humanitarni rad

– Zaista sam srećna. Ostvarila mi se velika želja. Još samo da se priključimo na internet jer imamo problema sa slabim signalom pa to još treba rešiti. Tad ćemo, moja dva mlađa brata i starija sestra, kao i roditelji i ja, iskoračiti u svet. Hvala dobrim ljudima na najlepšem poklonu kojem se ni u snu nisam nadala – rekla je Marijana.

Njeni roditelji, mama Valentina i tata Dragutin, izuzetno su ponosni na ćerku. Majka je u dahu nabrojila sve aktivnosti koje Marijana pohađa: zaduženja u biblioteci, članica zadruge, igranje fudbala i rukometa, volontiranje u Crvenom krstu i radionica iz geografije. O njenom uspehu je prvi izvestio portal Epodravina.

Marijana MarkovFOTO: EPODRAVINA, IVAN BALIJA / PRIVATNA ARHIVA
Marijana Markov

– Volim Crveni krst jer nas tamo uče da pomažemo drugima, skromnosti i biti drugome na usluzi jer se tako postaje bolji čovjek, a ja želim biti bolja osoba. Cilj mi je da završim fakultet i da postanem učiteljica, kao i da drugima pomažem da postanu dobri đaci. Nekad je samo dobra reč i pomoć drugome važnija od novca. Učimo poštenju i veri u lepši život – odlučna je Marijana.

Sa obzirom na to da se njena porodica bavi poljoprivredom, ona ni na tom polju ne zaostaje. Pomaže im koliko god stigne. Kaže kako uvek želi da bude od pomoći roditeljima.

– Volim da mesim, da perem sudove, da berem grašak i kukuruz. To je moj život – istakla je ona.

 

Izvor:blic.rs