ČOVEK KOJI JE MNOGIMA ULEPŠAO GODINU: Celog života je štedeo, pa pred smrt poklonio 11 miliona dolara! Niko nije ni znao da ima toliko novca!

379

Niko ko je poznavao Alana Najmana nije mogao da pretpostavi da je tokom života prikupio pozamašno bogatstvo.

Skromni socijalni radnik iz Sijetla svoju odeću kupovao u jeftinim radnjama, iz novina je isecao kupone za popuste, a za godišnji odmor je pazio na svaki cent. Kada je prošle godine podelio gotovo 11 miliona dolara lokalnim humanitarnim organizacijama niko nije mogao da veruje da je imao toliko novca. Ipak, njegovi prijatelji se nisu toliko iznenadili velikodušnošću koju je pokazao.

 

Kada su Najmanu saopštili da ima rak, rekao je da će posle smrti donirati sve što ima u dobrotvorne svrhe. Umro je početkom ove godine u 63. godini.

Francine LeFrak@FrancineLeFrak

In the end Alan Naiman's was for a higher cause. After his passing from cancer, the Washington State social worker left most of his $11 million estate to organizations serving abandoned, impoverished, sick and disabled children. http://ow.ly/RVS130n8BuY 

See Francine LeFrak's other Tweets

“Mislim da su svi bili šokirani, mislim stvarno šokirani što je imao toliko novca koji je odlučio da podeli”, kaže njegova prijateljica Meri Monahan. Najman je tada rekao i da će ljudi biti iznenađeni količinom novca koju će donirati.

Najman je pre 30 godina napustio unosnu bankarsku karijeru kako bi radio s decom. Monahan veruje da su ga njegova iskustva u radu s decom u socijalnim službama, od kojih su mnogi imali poteškoće, podstakli da stavi druge na prvo mesto.

 

“Deca koja su bila u sistemu socijalne zaštite ušla su u Alanovo srce”, kaže Meri.

Leona@fineleona

When Alan Naiman died from cancer, he surprisingly left an estate worth millions to charities for poor, sick, disabled and abandoned children via https://o.wzm.me/river/v/102683  https://www.apnews.com/7116c179308a4e8eb2a83693e4f3750a 

https://storage.googleapis.com/afs-prod/media/media:8f691f1489f449b6ab96d27060da74ba/400.jpeg

Social worker left surprise $11M to children's charities

SEATTLE (AP) — Alan Naiman was known for an unabashed thriftiness that veered into comical, but even those closest to him had no inkling of the fortune that he quietly amassed and the last act that…

apnews.com

See Leona's other Tweets

Najman je nasledio deo bogatstva od svojih roditelja, ali je najveći deo zarade ulagao i povećavao količinu zarađenog novca. Radio je dva ili tri posla i nikada nije voleo da bude u dugovima.

Novac je otišao u šest humanitarnih organizacija. Džesi Kolman, radnica jedne od njih, prvi put je razgovarala s Najmanom nekoliko meseci pre nego što je umro. On je tada donirao 5.000 dolara toj organizaciji, koja pomaže srednjoškolcima koji žive kod hranitelja.

Kad su saznali da im je Najman 900.000 dolara mislili su da je neka greška u pitanju. Kada je novac prebačen na račun, Kolmanova kaže da su zaposleni i volonteri saznali kakav je bio i kako je živeo vrlo skromno da bi mogao da daje svoje bogatstvo drugima.

 

“Naša organizacija je uz ovaj novac primila i ogromnu dozu ljubavi. Ne želimo da se fokusiramo samo na novac nego i na to što taj čin predstavlja”, zaključila je Kolmanova.

 

Kurir.rs/BBC
Foto: Youtube/Printscreen