Bilo crno ili belo trebalo bi ga jesti tokom leta: Saznajte koje su to dobre strane GROŽĐA!

130
, Image: 117521205, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Ko može da odoli slatkim bobicama grožđa? Verujemo niko, ali pre nego što navalite na isto, saznajte šta on čini vašem organizmu.

Tokom leta imamo priliku da uživamo u većem izboru voća i povrća, izbori na sve strane, ali avgust treba da je rezervisan za grožđe. Nije važno da li preferirate crno, crveno ili belo dobro je da se nađe na vašem tanjiru tokom toplih letnjih dana.

Ukoliko ste se pitali šta ovo voće čini vašem organizmu, pravo je vreme da saznate sada kada njegova sezona počinje.

Vitaminska bomba

Ove letnje bobice slatkastog ukusa obiluju vitaminima A, B, B6 i folnom kiselinom. Dobro je znati da 100 grama grožđa zadovoljava 25 odsto preporučene dnevne količine unosa vitamina C.

Memorija

Dokazano je da konzumiranje crnog grožđa usporava gubitak pamćenja (istraživači koji su svoj rad na tu temu objavili u časopisu “British Journal of Nutrition”). Grožđe može i da poboljša pamćenje, smanjiti napredovanje Alchajmerove bolesti.

grožđe

FOTO: PROFIMEDIA

Protiv bolova

Ukoliko patite od reume, reumatskog artritisa u pomoć mogu da “pritrči” tamno ili crveno grožđe. Ova voćka sadrži snažne antioksidanse koji sa vitaminom C deluju pozitivno na imunitet, pa je samim tim dobra kombinacija za borbu protiv upala, infekcija ali i raka. Pored toga, kombinacija antioksidansa i vitamina ublažava bolne simptome artritisa u zglobovima i mišićima. Semenke grožđa takođe spadaju u antioksidanse i pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih problema, strea i alergije.

Smanjuje oštećenje kože usled prekomernog sunčanja

Dobra vest je da flavonoidi otkriveni u grožđu mogu smanjiti količinu oštećenja ćelija izloženih sunčevom zračenju.

grožđe

FOTO: PROFIMEDIA

 

Prijatelj je krvnih zrnaca

Ono može sprečiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim tim i stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola.

Da li ste pojeli svoju dnevnu dozu grožđa?

Šta čekate?

Prijatno.

 

Izvor:aska.rs