Home Ljepota i Zdravlje Mnogi ne znaju da je zelena salata lijek i za najteže bolesti:...

Mnogi ne znaju da je zelena salata lijek i za najteže bolesti: Nakon ovih 8 činjenica konzumiraćete je svakog dana

0
0

Pravo je vrijeme da iskoristite svježu zelenu salatu! Dugoočekivano proljeće najzad je donijelo pregršt zeleništa i svježeg povrća, toliko neophodnog nakon duge i iscrpne zime.
Zelena salata
Organizmu su potrebni vitamini, stoga ne odolijevajte – iskoristite blago prirode i u prvim proljetnim danima jedite velike količine zelene salate sa rotkvicama.
Zašto baš zelena salata, pitate se. Mnogi nisu ni svjesni šta obična zelena salata može da učini organizmu! Zaprepastićete se kada budete pročitali!
1. Zelena salata prije svega poboljšava varenje, što znači da iz tijela izbacuje sve otrove nagomilane tokom zime.
2. Ima samo 12 kalorija i pregršt vlakana što znači da uopšte ne goji i samim tim ne opterećuje organizam.
Zelena salata
3. Veoma je dobra za srce zato što je bogata vitaminom C i beta karotenom, sprečavajući oksidaciju holesterola, što opet sprječava formiranje plaka na arterijama. Znači da čisti krv.
4. Sprječava pojavu najtežih bolesti poput raka, jer organizam oslobađa od kiselosti. Zbog održavanja dobrog balansa između baznog i kiselog u organizmu, zelena salata će vam dati dodatnu energiju.
5. Blagotvorno djeluje na opuštanje cijelog tijela jer u sebi sadrži laktukarijum, što uslovljava dobar san i uopšteno liječenje nesanice.
Zelena salata
6. Rotkvice u zelenoj salati su pravo blago. Pune su vitamina C, folne kiseline, što pomaže u liječenju raka kao i čišćenju debelog crijeva, bubrega i želuca.
7. Ukoliko u zelenu salatu sa rotkvicama ubacite 3 do 4 lista svježeg spanaća vi ćete veoma brzo da izliječite anemiju i to bez lijekova.
8. Ako zelenoj salati dodate nekoliko listova maslačka koji raste u vašoj bašti vi ćete se osloboditi alergija, visokog holesterola i bolesti žuči i jetre.
Veoma je važno da sada, u ovim prvim danima proljeća jedete zelenu salatu obogaćenu rotkvicom, spanaćem i listovima maslačka. To će doprinijeti boljem radu vašeg organizma i spriječiće pojavu najtežih bolesti, a pritom ćete se osloboditi holesterola, viška kilograma i umora.