Home Ljepota i Zdravlje 5 VRSTA HRANE KOJE NAJBOLJE ELIMINIŠU STRES

5 VRSTA HRANE KOJE NAJBOLJE ELIMINIŠU STRES

0
0

Svijet u kojem danas živimo veoma je užurban i hektičan što sa sobom donosi veliku dozu stresa. Bilo da se radi o previše obaveza na poslu, problemima u vezi ili sa finansijama postoji mnogo uzroka stresa i anksioznosti a pravilan ishrana i vježba mogu biti vaši najveći saveznici u postizanju što boljeg zdravstvenog balansa. Male doze stresa nisu loše zato što nam mogu pomoći da se više aktiviramo i obavimo neke zadatke ali sa druge strane postoji hronični stres koji može dovesti do ozbiljnih problema poput depresije, visokog krvnog pritiska, nesanice i srčanog udara. Kako biste maksimalno očuvali zdravlje u stresnim životnim okolnostima ubacite što češće u ishranu sljedeće namirnice.

Borovnice

Pojedite šaku borovnica kada god se osjećate anskiozno i premoreno. Ove male plave voćne kuglice prepune su antioksidanasa i vitamina C koji pomažu našem organizmu u borbi protiv stresa. Jedna šaka borovnica obezbjeđuje nam oko 25% preporučene dnevne doze vitamina C. Ukusne su i mogu se odlično kombinovati sa raznim drugim zdravim voćkama. Stavite ih ujutro na ovsenu kašu ili u zdravi smoothie za odličan početak dana.

Foto: healthyleo.com

Mlijeko

Čaša mlijeka se možda čini kao čudna preporuka za jednu odraslu osobu budući da se obično djeci daje toplo mlijeko prije spavanja kako bi bolje spavali. Mlijeko u stvari odlično utiče na organizam kada ste pod stresom i smanjuje njegov nivo. Obezbjeđuje prijeko potrebnu dozu vitamina D koji je izuzetno koristan nutrijent za naš organizam. Sljedeći put kada budete pod stresom ne posežite za tabletama već si naspite jednu šolju mlijeka.

Foto: healthyleo.com

Zeleno lisnato povrće

Kada ste pod stresom vjerovatno imate želju da pojedete nešto nezdravo što sadrži visok nivo masti poput čipsa, hamburgera ili sladoleda ali ako ove nezdrave obroke zamijenite sa zelenim lisnatim povrćem primijetićete da vaši nivoi stresa i anksioznosti rapidno opadaju. Povrće poput špinata ili blitve utiču na lučenje hormona dopamina koji je zaslužan za porast raspoloženja i nivoa sreće. Skore studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu folatima imaju mnogo manje šanse za razvoj depresije.

Foto: healthyleo.com

Zeleni čaj

Istraživanja su pokazala da konzumiranje 1-5 šoljica zelenog čaja dnevno značajno utiče na snižavanje nivoa stresa. Amino kiselina L-teanin koja se može pronaći u listovima zelenog čaja pozitivno utiče na organizam tako što blokira signale stresa u mozgu. Ako više volite ispijati kafu pokušajte barem jednu šolju dnevno zamijeniti sa šoljom zelenog čaja. Tako ćete omogućiti povećani nivo energije i smanjenje stresa u organizmu.

Foto: healthyleo.com

Orasi

Konzumiranje prave vrste oraha može biti odlično za vaše zdravlje. Obični orasi, brazilski orasi i bademi sadrže visok nivo kalorija kao i antioksidanse i omega 3 ulja koja pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Oni vam mogu poslužiti i kao odlična alternativa za grickalice na poslu umjesto čipsa i drugih nezdravih grickalica.

Foto: healthyleo.com