Heroj koji je spasio život Mimi: Morao sam mu se odužiti

SUDBINE Sarajlija Nedžad Omerspahić donirao bubreg bh. novinaru

Poznati novinar Mimo Šahinpašić dobio je životnu bitku. Nakon što mu je prije sedam dana drugi put transplantiran bubreg, Mimo čeka povratak u svoje Sarajevo i susret s najmilijima.

Ipak, heroj iz sjene, čovjek koji je donirao bubreg i spasio život Mimi, jeste Nedžad Omerspahić, mladić iz Sarajeva koji i sam zna kako je biti nemoćan.

Jedina opcija

Ovaj 33-godišnji vatreni navijač tima s Koševa na najbolji način odužio se prijatelju, ali i društvu, za šansu koja je njemu data. Za “Dnevni avaz” Omerspahić je ispričao kako se u sličnoj situaciji nalazio prije nekoliko godina.

– Prije 21 godinu doživio sam povredu i trebala mi je pomoć za transplantaciju rožnjače. Najprije sam operisan u BiH, a kasnije i u Italiji. Iako se prvobitno činilo da je sve prošlo dobro, moji problemi tek su počeli. Dobio sam infekciju i potpuno oslijepio. S obzirom na to da nisam imao dovoljno novca za retransplantaciju, obratio sam se Mimi i uz pomoć „Otvorene mreže“ 15. jula 2015. sam operisan. To je moj novi rođendan – priča Nedžad.

Omerspahić: Sve prošlo u najboljem redu

Omerspahić: Sve prošlo u najboljem redu 

U međuvremenu se i Mimo našao u problemima. Transplantirani bubreg prestajao je funkcionirati, a retransplantacija je bila jedina opcija.

– Kada sam čuo da je bolestan, prvo sam razmišljao kako da mu pomognem. Kako toliko novca nisam imao, javio sam mu se i kazao: „Idemo da ti spasim život.“ On je meni pomogao kada je meni bilo potrebno i jednostavno sam osjećao želju da mu uzvratim na isti način. Hvala Bogu, sve je proteklo u najboljem redu – ispričao je Omerspahić.

On se nakon zahvata osjeća dobro, a bolnicu je napustio u ponedjeljak.

– Gledao sam nalaze, ljekari mi kažu da je sve u redu. Veoma brzo vraćam se u Sarajevo – dodao je mladi Sarajlija.

Veliki stres

Na kraju je cijelu priču okrenuo na šalu, svojstvenu dvojici navijača velikih gradskih rivala Sarajeva i Željezničara. Dok je Mimo navijač „Plavih“ s Grbavice, Nedžad je pristalica FK Sarajevo.

– Ja sam vatreni hordaš, Mimo navija za Želju, ali mi smo svi braća iz istog grada. To je meni sve potpuno normalno. Čujem se redovno s njim. On je doživio veliki stres pa emotivno reaguje kada se čuje s porodicom i prijateljima. Mjesec dana nije vidio porodicu – dodaje Omerspahić.

Mimo napustio bolnicu

Mimo Šahinpašić jučer popodne napustio je Klinički centar u Grenoblu i smjestio se u hotel gdje će se oporavljati.

– Sretan sam. U naredni četvrtak slijećem u Sarajevo. Jedva čekam da vidim porodicu – javio nam je Mimo.

Iako su ljekari prognozirali da će dvije sedmice nakon zahvata biti u bolnici, njegovo odlično zdravstveno stanje, nasreću, pokazalo je da je put oporavka brži.

Izvor:avaz.ba